Ylätalon tila

Tammikuussa 2012

Lopultakin talvi on saapunut lumineen ja pakkasineen. Elo-syyskuussa 2011 syntyneet karitsat pääsevät ulkotarhastaan metsälaitumelle, ja ne käyvät koriste3metsänlaidan kivikossa loikkimassa.
Karitsat kulkivat emiensä kanssa laitumella marraskuulle asti, vaikkei siellä loppuvaiheessa enää juuri syömistä ollut, mutta saivatpa reipasta liikuntaa.

Syyskaritsoiden lisäksi alkutalvesta on syntynyt kaksi kyyttövasikkaa. Ne ovat vielä emiensä vierihoidossa. Keväällä 2011 syntyneet neljä sonnipoikaa elävät omana pienenä ryhmänään leppoisaa elämäänsä. Ulkotarhassa mäntyjen alla niillä on paalihäkki. Sen ääressä ne viettävät suurimman osan päivästään, välillä syöden toisinaan loikoillen. Sisällä ne ehkä pötköttävät pahimmat tuiskuyöt.

Nyt kannattaa tehdä varaus, mikäli haluat karitsanlihaa pääsiäiseksi. Kustannusten nousun johdosta olemme joutuneet korottamaan karitsanlihan hintaa.

Syksyllä on kehräämöstä tullut erä villalankaa. Olemme myyneet sitä ripeään tahtiin, mutta vielä on saatavilla valkeaa karitsanvillalankaa, joka soveltuu erityisesti vauvaneuleisiin, sekä harmaata lankaa ja ruskean suomenlampaan villasta kehrättyä lankaa. Erivärisiä taljoja on myös saatavilla ja keväällä saamme niitä muokkaamosta lisää.

Talven touhuja tilallamme ovat erilaiset huolto- ja korjaustyöt, kirjanpidot ja kevään karitsointeihin valmistautuminen. Jo nyt täytyy uhrata myös muutama ajatus tulevalle kesälle. Ennen kuin huomaammekaan, kolkuttelevat kevään kiireet jo kynnyksellä. Silloin alkaa kylvötyöt, rehunteot ja kaikki muut tilan tohinat.

Viime kesä toi meille uusia maisemanhoitokokemuksia. Teimme ensimmäisen kesän yhteistyötä Metsähallituksen kanssa. Lampaitamme ja kyyttöjämme toimi maisemanhoitajina kansallispuistoissa. Kesän kokemukset olivat positiivisia ja niistä asemista on motivoivaa ponnistaa tulevaan suveen.