Ylätalon tila

Ennätyksellisen kuuma kesä on ohi kiireineen

Kuuma ja vähäsateinen kesä antoi kuitenkin hyvälaatuisen rehusadon ja eläimetkin pärjäsivät ilman suurempia murheita kuumien jaksojen yli. myynti2

Nyt laidunkausi alkaa olla lopuillaan ja eläimiä kuljetetaan takaisin kotilampolaan. Lampaitamme on ollut maisemanhoitotöissä mm. Nokialla kahdessa kohteessa yli viisikymmentä yksilöä. Maisemanhoito on maaseutuyrittäjille todella innostavaa toimintaa. Samalla kun eläimet tekevät arvokasta työtä siistiessään maisemaa, ne tuovat alueelle viihtyisyyttä ja taajamaympäristöön uudenlaisia virikkeitä.

Elokuun lopulla syntyi 20 reipasta karitsaa, jotka kulkevat emoineen vapaasti lampolasta laitumelle. Elokuun lopulla kolme pässiämme pääsi tositoimiin uuhimammojen seuraan laitumille omiin ryhmiinsä. Lokakuussa keväällä syntyneistä karitsoista parhaat valitaan siitokseen ja loput menevät lihantuotantoon.

Otamme vastaan karitsanlihatilauksia, mieluiten koko- tai puolikkaina ruhoina. Kokonainen ruho painaa 16 – 20 kiloa ja se on meiltä noudettavissa vakuumiin pakattuna ja paloiteltuna asiakkaan toiveiden mukaan. Tee varaus mieluimmin yhteydenottolomakkeella tai puhelimitse. Ajoittain on saatavilla myös palvattua paistia.

Lisäksi myynnissä on kainuunharmas-lampaan villalankaa ja raakavillaakin on saatavilla.

Hyviä karitsoita on myös tarjolla siitokseen, sekä kainuunharmaita, että ruskeita suomenlampaita, uuhia ja pässejä. Uuhia voi saada myös valmiiksi astutettuina. Lähiaikoina lammasneuvoja tulee arvostelemaan karitsat.

Sunnuntaina 19.9. Selma-kyyttö synnytti ensimmäisen vasikkansa aamulla sadeyön jälkeen laitumella olevassa metsäsaarekkeessa tiheän kuusen alla. Muutaman tunnin kuluttua pieni sonnipoika juoksi jo lehmälaumassa emon perässä laitumella.

Pieneen kanalaamme on syntynyt kesän aikana kolme eri poikuetta pikkutipuja. Ne ovat varttumassa emon hellässä huomassa kana- ja kukkonuorikoiksi.

Heinäkuun viimeisenä päivänä maatilamme eläimistöön liittyivät myös, Haisuli, Helinä ja Viktooria kilit, jotka ostimme Helsingistä Falkullan kotieläintilalta.