Ylätalon tila

Koiranpennut syntyivät

Varhain keskiviikkoaamuna 26.8.2015 synnytti paimenkoiramme Safira pentueen. Pennuista 6 on urosta ja 2 naarasta. Emo hoitaa intensiivisesti ja hellästi pentuettaan. Pentujen isä on Vallhunden Tom.

Kuvia pennuista löytyy kuvagallerian osiosta Koirat.

 

Safira ja vuorokauden ikäiset pennut
Safira ja vuorokauden ikäiset pennut
Pennut ovat kolmen päivän ikäisiä
Pennut ovat kolmen päivän ikäisiä
Kahdeksan koiranpentua. Punaisella merkityt naaraita
Kahdeksan koiranpentua. Punaisella merkityt naaraita
Perhekuva 30.8.2015
Perhekuva 30.8.2015
Pentujen hoito ramasee Safiraa
Pentujen hoito ramasee Safiraa
Safiralla on alati hoidettavaa
Safiralla on alati hoidettavaa
Urospentu 1.9.2015
Urospentu 1.9.2015
Kasa pentuja 2.9.2015
Kasa pentuja 2.9.2015

Huhtikuu 2014

Talvi on takana. Kaikista kokemistani talvista kulunut oli leudoin ja vähälumisin. Suksia en edes ehtinyt kaivaa esiin, kun lumi oli jo kadonnut. Tämä oli elämäni ensi kerta, kun ei talvella pystynyt hiihtämään. Muutaman viikon piti rekikeliä, jolloin Jansson sai vetää rankakuormia metsästä. Sekin puuha jäi hieman kesken, sillä lumi suli jalasten alta aikaisin pois. Maaliskuussa alkoi muuttolintuja saapumaan tilan pihapiiriin ja pihattoon asettuneet varpuset ovat jo pesintäpuuhissa.

Maaliskuun aikana on syntynyt taas liuta uusia karitsoita, jotka ovat nyt elämän kiihkeän kasvun vaiheessa.

Janssoni on esiintynyt niin lehdissä kuin televisiossakin. Janssoni työskenteli kesällä 2013 ryhmässä, joka tuotti Neloselle Farmi -sarjan ensimmäisen tuotanokauden. Janssonilla oli sarjassa näkyvä sivuosa Pehtoorin työparina. Myös sarjassa nähdyt kyytöt sekä lampaat asuvat tilallamme.

Ylätalon tilan kuulumisia alkuvuodesta 2014

Vuosi vaihtuu ja maa on yhä musta. Kotieläinrintamalla on hiljaiseloa. Syyskuussa syntyneet karitsat kasvavat kovaa vauhtia. Olemme vierottaneen karitsat emoistaan ja ryhmitelleet uuhet ja pässit omiin kasvatusryhmiinsä.

Emolampaat ovat saaneet luovuttaa villansa jo tovi sitten ja nyt ne kasvattelevat kovaa vauhtia uutta paksua talvitakkiaan yhä paksummaksi.

Syksyllä astutetut uuhet kantavat karitsoita mahoissaan. Kevään karitsoinnit alkavat maaliskuussa.

Lokakuussa viikon aikana syntyi ryhmä kyyttövasikoita. Samanikäisten eläinten lauma on hyvä kasvuympäristö.

Maatilaamme kuuluvasta lähimetsästä hyväksyttiin Metso -metsiensuojeluohjelmaan kahdeksan hehtaaria lokakuussa. Nyt metsämme saa muuttua aikojen saatossa luonnon omien ehtojen sanelemana vailla ihmisen käden avustavaa voimaa. Luomutilan ideologiaan kuuluu mielestämme ympäristön hoito laajemmin, pelkän maaperän hoidon sijaan.

Tammikuussa 2012

Lopultakin talvi on saapunut lumineen ja pakkasineen. Elo-syyskuussa 2011 syntyneet karitsat pääsevät ulkotarhastaan metsälaitumelle, ja ne käyvät koriste3metsänlaidan kivikossa loikkimassa.
Karitsat kulkivat emiensä kanssa laitumella marraskuulle asti, vaikkei siellä loppuvaiheessa enää juuri syömistä ollut, mutta saivatpa reipasta liikuntaa.

Syyskaritsoiden lisäksi alkutalvesta on syntynyt kaksi kyyttövasikkaa. Ne ovat vielä emiensä vierihoidossa. Keväällä 2011 syntyneet neljä sonnipoikaa elävät omana pienenä ryhmänään leppoisaa elämäänsä. Ulkotarhassa mäntyjen alla niillä on paalihäkki. Sen ääressä ne viettävät suurimman osan päivästään, välillä syöden toisinaan loikoillen. Sisällä ne ehkä pötköttävät pahimmat tuiskuyöt.

Nyt kannattaa tehdä varaus, mikäli haluat karitsanlihaa pääsiäiseksi. Kustannusten nousun johdosta olemme joutuneet korottamaan karitsanlihan hintaa.

Syksyllä on kehräämöstä tullut erä villalankaa. Olemme myyneet sitä ripeään tahtiin, mutta vielä on saatavilla valkeaa karitsanvillalankaa, joka soveltuu erityisesti vauvaneuleisiin, sekä harmaata lankaa ja ruskean suomenlampaan villasta kehrättyä lankaa. Erivärisiä taljoja on myös saatavilla ja keväällä saamme niitä muokkaamosta lisää.

Talven touhuja tilallamme ovat erilaiset huolto- ja korjaustyöt, kirjanpidot ja kevään karitsointeihin valmistautuminen. Jo nyt täytyy uhrata myös muutama ajatus tulevalle kesälle. Ennen kuin huomaammekaan, kolkuttelevat kevään kiireet jo kynnyksellä. Silloin alkaa kylvötyöt, rehunteot ja kaikki muut tilan tohinat.

Viime kesä toi meille uusia maisemanhoitokokemuksia. Teimme ensimmäisen kesän yhteistyötä Metsähallituksen kanssa. Lampaitamme ja kyyttöjämme toimi maisemanhoitajina kansallispuistoissa. Kesän kokemukset olivat positiivisia ja niistä asemista on motivoivaa ponnistaa tulevaan suveen.

Tänä kesänä olemme vieneet lampaita uusiin maisemanhoitokohteisiin Seitsemisen ja Helvetinjärven kansallispuistoon

Myös kyyttölehmä Tuuli, viimevuotisen hiehovasikkansa ja tämän kesäisen sonnivasikkansa kanssa viettää kesän Seitsemisen Koverossa.

Haisuli-vuohi kilisteli kesäkuussa nuoren emäntänsä syntymäpäivänä. Luovutamme mielellämme valkoisen pukin syksyllä uuteen kotiin. Vuohillamme on MV3 status, samoin kuten lampaillammekin. Vuohetkin ovat nyt pysyneet laitumella, kun pihan puoleista lauta-aitaa vahvistettiin lammaverkolla.

Meille saapui heinäkuun alussa uusi työkoiran alku bordercollie Safira, Vanhalan Lammastilalta Lapista. Pentu on puuhakas ja haastaa aikuisia koiria päivittäin leikkimään. Mandi ja Nalle eivät useinkaan ole jaksaneet ryhtyä riehakkaaseen leikkiin pennun kanssa, joten Safira pöllyttää kaikkia lelujaan itsekseen ja tutustuu vähitellen maatilaamme.

Laitumet ovat pysyneet hyvässä kunnossa reiluista sateista johtuen. Laitumella varttuneet karitsat lähtevät lähiteurastamoon elo-syyskuusta alkaen.

Myös uusia lampaantaljoja on saapunut muokkaamolta. Taljoja löytyy vaaleasta tummaan, lyhyt-sekä pitkävillaisena. Koska taljat ovat uniikkeja, myymme ne mieluiten suoraan tilalta tai muutaman kerran vuodessa niitä voi ostaa eri tapahtumista, joissa olemme mukana.

Odotamme myös uutta lankaerää kehräämöltä lähiaikana.

Myymme mielellämme Huputiti- kyyttösonnipojan siitoskäyttöön piakkoin. Huputiti on väritykseltään tummahko ja luonteeltaan mukava. Sonni on kantakirjakelpoinen. Sen suvussa ei ole keinosiemennyssonneja.

Olemme liittäneet tuoreita kuvia kotisivuillemme tältä keväältä ja kesältä.